مجلس در بودجه 1403 چه هزینهای به دولت تحمیل کرده است؟
گروه: اخبار , اقتصادی , کمیسیون ها , دستهبندی نشده | کد خبر: 3449 | ۲۶ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۰
رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۳ گفت: هیچ سالی بودجه به این میزان کم تغییر نبوده است ما به نفت و مالیات دست نزدهایم، هیچجا را یک ریال بالا و پایین نکردهایم، مگر چیزهایی که شورای نگهبان یا مجمع تشخیص مغایر با قانون اساسی دانستهاند.
برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر با موضوع اصلاح ساختار و انضباط مالی در بودجه ۱۴۰۳، میزبان آقای حمیدرضا حاجی بابایی رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۳ بود.
سؤال: کلیات بودجه در سال آینده چگونه خواهد بود و چه ایرادهایی شورای نگهبان گرفته بودند که امروز تصحیح و بررسی شد؟
حاجی بابایی: من فقط نکتهای را اشاره کنم که در طول سالهایی که مجلس بودم، هیچ سالی بودجه به این میزان کم تغییر و اینکه با سرعت پیگیری شود و اینکه سقف بودجه تغییر نکند، واقعاً نداشته ایم. یعنی تقریباً هر سال آمده ایم جلوتر بهتر بوده است، امسال بهتر، و سعی شده است شاکله بودجه تغییر پیدا نکند و از طرفی هم ما بتوانیم اهدافی را که به عنوان نماینده مردم با محوریت مردم فکر میکنیم، اینها را به همراهی دولت و همه کسانی که دست اندرکار هستند، یک خدمتی را به نظام جمهوری اسلامی و مردم داشته باشیم و شما دیدید در کوتاهترین زمان، بودجه در مجلس مصوب شد، در کوتاهترین زمان، ایرادهای شورای نگهبان و کمترین ایراد نسبت به این بودجه وجود دارد. آنهایی که به آنها میشود گفت ایراد، حالا هر از گاهی تذکر است یا میگویند یک کلمه انگلیسی و فارسی، ما حدود ۱۸ مورد را احصاء کرده ایم که از این ۱۸ مورد حدود ۹ مورد آن ایراد به لایحه دولت است، این نکته جالبی است و حدود ۹ مورد هم ایراد به مصوبات مجلس بود. از این ۱۸ مورد، ما براساس آنچه که شورای محترم نگهبان با دقت بررسی کرده بودند، ۱۱ مورد آن را اصلاح کرده ایم، یعنی طبق نظر شورای نگهبان اصلاح کردیم، آنچه که شورای نگهبان میفرموده تقریباً مدنظر گرفته و مصوب کرده ایم.
سؤال: چند مورد از همین اصلاحاتی که داشتید را مثال میزنید؟
حاجی بابایی: مواردی که اصلاح کردیم، یک مورد این بود که ما بحثی داشتیم در مورد کالاهای اساسی، مجلس یک مصوبهای نه در کمیسیون، در صحن مجلس داشت که دولت برای سال آینده ۱۱ میلیارد دلار کالاهای اساسی داشته باشد، چون دولت کلاً ۱۵ میلیارد و نیم نفت از محل فروش نفت بدست آورده بود، ۱۱ میلیارد آن برای کالاهای اساسی، فقط کالاهای اساسی، نه یک چیزهای دیگری که تحت عنوان کالاهای اساسی وارد کشور شوند، احصاء شد، دارو است، از نیازهای اولیه مثل ذرت است، کمک به تغذیه مردم، دولت یک مقدار روی این نگران بود و در شورای محترم نگهبان جایی که مجمع تشخیص است، صحبت کردند و دوستان گفتند که توافقی بین دولت و مجلس به وجود بیاید که دست دولت باز باشد و از این ناحیه دولت دارای مشکل نشود. دوستان ما روی ۱۳، ۱۲، ۱۴ تا بحث بود، به دولت گفتند چقدر بدهیم شما هیچ مشکلی نخواهید داشت، گفت ۱۵ تا.
سؤال: با تعریف منابع تحقق است؟
حاجی بابایی: ۱۳ و ۶ میلیارد یورو، معادل ۱۵ میلیارد دلار به دولت اجازه داده ایم کالاهای اساسی بیاورد تا وضع معیشت مردم، گوشت، مرغ، تخم مرغ، اینها درست شود و واقعاً هم من دارم عرض میکنم، این رقم رقم بسیار بالایی است، حالا چرا ما ۱۵ میلیارد دلار میدهیم، امسال که هستیم ۱۸ و نیم میلیارد دلار کالاهای اساسی خریداری شده است، مرغ، گوشت گوسفند، این هم خودش باید واقعاً بررسی شود. من گفتم اگر ما قرار باشد ۱۸ و نیم میلیارد دلار را گوشت قرمز و گوشت مرغ و تخم مرغ بخریم، از صبح تا شب همه بخورند باز هم زیادی میآید، چطور میشود این همه پول را میدهیم، باز هم گرانتر میشود، یک دلیل آن این است که شاید خیلی از کشورهای همسایه هم از این یارانه ما استفاده میکنند.
سؤال: ۱۴۰۲، ۱۸ و نیم میلیارد بود؟
حاجی بابایی: امسال درخواست خود دولت ۱۵ میلیارد بود.
سؤال: کمتر شده است؟
حاجی بابایی: هرچه دولت پیشنهاد داد، دولت ۱۵ و نیم میلیارد دلار بیشتر ندارد محل فروش، خود دولت پیشنهاد داده است ۱۵ تا، ما هم گذاشته ایم ۱۵ تا، یعنی هیچ، البته آخر سال گاهی وقتها دولت با مشکل مواجه میشود با مصوباتی جاهای گوناگونی را افزایش میدهد. الان ۱۵ تا است اگر دولت توانست اداره کند، نشد میتواند پایان سال مثلاً زمستان سال آینده بگوید من نیاز دارم ۲ میلیارد دیگر به هر شکلی به من کمک شود.
سؤال: منابع آن را خودش تعریف میکند یا اینکه باید تحت نظر مجلس باشد؟
حاجی بابایی: این منابع نفتی است.
سؤال: اگر منابع محقق نشده بود از کجا باید بیاورد؟
حاجی بابایی:دولت برای اینکه کالاهای اساسی را به مردم برساند، هیچ دلیل دیگری که بگوید ارز کم شد، مجلس مصوب کرد کم شد، هر آنچه دولت گفت گذاشته ایم، گفت ۱۵ تا، ۱۵ تا گذاشته ایم، یا مثلاً تسهیلات، ما ۳۰۰ همت گذاشته بودیم برای تسهیلات ۴ درصد برای ازدواج و باروری و ودیعه مسکن و اینها، دولت گفت زیاد است، گفتیم چقدر بگذاریم درست است، با رئیس بانک مرکزی هماهنگ کردیم، گفتند ۲۰۰ تا.
تسهیلات اشتغال بود، دولت آورده بود ۱۰۰ تا، ما کرده بودیم ۱۲۵ تا، دولت گفت این برای ما مشکل است، گفتیم ۲۵ تا را برمی داریم، همان ۱۰۰ تایی که گفتید، همه را هر آنچه که دولت میگفت انجام دادیم. یک نمونه دیگری که بعضیها را هم اصرار کردیم، ابرام کردیم، البته خیلی بعضیها چیز مهمی نبود، ولی من اینجا یک گریز بزنم، یک بحث مطرح شد در جامعه که مجلس ۴۰۰ همت سقف بودجه را بالا برده است، در همین جا هم اعلام شد. خلاصه اش این است، این سه قسمت دارد، دولت گفته است من ۵۸۰ همت نفت بفروشم، ما به این دست نزده ایم، نه یک ریال کم کرده ایم، نه یک ریال اضافه، بودجه سه قسمت دارد، نفت، مالیات، سایر، سایر مثل اوراق و اینها، ما به نفت دست نزده ایم، یک ریال نه کم کرده ایم و نه زیاد کرده ایم، به مالیات دست نزده ایم، نه یک ریال کم کرده ایم و نه یک ریال اضافه الا، یعنی همان هزار و ۲۲۲ که گفته است همان را گذاشته ایم، اما یک کار ما کرده ایم، این کار این بود، آمدیم آنهایی که مالیاتهای هزار میلیاردی و بالاتر داشتند معافیت، گفتیم دولت در سال آینده به هیچکس اجازه ندارد اینهایی که تولیدی هستند ۵۰۰ میلیارد تومان معافیت بدهد، فقط ۵۰۰ میلیارد تومان، اگر شخص حقیقی است ۵۰ میلیارد تومان معافیت بده، آن هم بخاطر تولید و کارهایی که خدمت میکنند، اینجا ۵۰ هزار میلیارد تومان، ما منبع تولید کرده ایم.
یکی هم، ۶ واحد مالیات بر ارزش افزوده دارد دولت، سهم دولت، بررسیهایی که ما انجام داده ایم، هر واحد آن ۷۵ همت است، ۶ ضربدر ۷۵ میشود چند تا، ۴۵۰ تا، دولت ۳۸۵ تا تعریف کرده بود، ما دست به مالیات کسی نزده ایم، حسابرسی درست نبود، ما ۶۵ تا هم اینجا درآمدزایی داریم، روی هم میشود حدود ۱۱۵ تا، ما گفتیم ۱۰۰ تا، یعنی فکر میکنم ۱۰ تا از آن معافیتها وصول نشود، ۱۰۰ تا، این ۱۰۰ تا را آن ۶۵ تایی که برای مالیات است، آمدیم گفتیم دولت شما باید به تمام کارکنان دولت، یکی سه هزار امتیاز حقوق هایشان را بالا ببرید، از این محل مالیاتها هیچ جا، مطمئنتر از مالیات برای مخارج نیست، نه حقوق، همه مخارج.
نکتهای جالب است، گاهی وقتها از کارمندان عزیزمان به من پیامک میدهند، آقای حاج بابایی سه هزارتا چه است، بعضی هایشان، میگویم هیچی، بعضیها میگویند دیگران خیلی میگیرند، ما کمتر، حقوقها را درست کنید، اینکه حقوقها درست و عادلانه شود، این کار بودجه نیست، ما در بودجه نمیتوانیم قوانین دائمی مصوب کنیم بگوییم حقوق آن با این و با آن همه را ببندیم به هم، این کار لایحه دولت است، اما ما چکار کرده ایم، وضع ۳ میلیون کارمند شاغل ما خوب نیست، با ۷ میلیون و ۹۰۰ نمیشود زندگی کرد، با ۱۰ تومان نمیشود زندگی کرد، ما اینجا کمک کنیم یک ۲ تومانی اضافه شود، عدالت اجرا شود، چگونه عدالت اجرا میشود، با این کاری که ما کردیم، آن کسی که ۸ میلیون حقوق میگیرد، اضافه اش میرود تا ۳۰ و ۳۵ درصد، سال آینده با ۲۰ درصد، آن کسی که ۵۰ تومان میگیرد میشود ۲۱ درصد، ۲۱ و نیم درصد کل آن، این عدالت را ایجاد میکند.
ما حساب کرده ایم حدود ۴۰ همت هم بیشتر نمیشود، چون قوه قضائیه را قبلاً حساب کرده ایم، صداوسیما را حساب کرده ایم و جدا کرده ایم، بقیه اش که برای ما میماند حدود ۴۰ همت است در صورتی که ما ۶۵ همت فقط مالیات را افزایش داده ایم، اصلاً ۵۰ هزار میلیارد تومان معافیتهای کلان چند هزار میلیاردی را کم کرده ایم گفتیم بدهیم به کارمندی که نمیتواند زندگی اش را اداره کند. چون اگر شفافیت است ما معافیتها را حذف کنیم، چقدر معافیت بالاخره اندازهای دارد، نمیشود یک کسی ۵ هزار میلیارد تومان معافیت داشته باشد، حداقل ۵۰۰ تا.
پس ببینید ما به نفت دست نزده ایم، به مالیاتها اصلاً دست نزده ایم، هیچ جا را یک ریال بالا و پایین نکرده ایم، مگر چیزهایی که شورای نگهبان یا مجمع تشخیص ایراد گرفته اند، ایراد به قانون اساسی، آنها را حذف کرده ایم. پس هزار و ۱۲۲ تا را ما ۱۰۰ را فقط اینجا محاسبات و حذف معافیت کرده ایم داده ایم به یک مقدار آن مربوط به کارمندان ما است، گوناگون اینها تعریف شده است، پس ما برای دولت هیچ هزینهای درست نکرده ایم.
یک قسمت آن هم اوراق است، دولت گفته است من میخواهم ۳۱۹ تا اوراق بفروشم ما ۳۲۰ تا نکرده ایم، پس ما اصلاً دست به بودجه نزده ایم. یکی هم تبصره ۸ است، یعنی هدفمندی یارانه ها، اشکالاتی هم به آن وارد بود، زیر آن نوشتیم برو در جداول بیاور، اصلاً به داخل این هم تقریباً دست نزده ایم. پس ما این ۴۰۰ تا که میگویند از کجا درست شده است، میخواهم آن را توضیح بدهم، سه قسمت هم بیشتر نیست، همه حفظ کنند، گفته ایم آقای دولت برنامه هفتم، اسناد بالادستی، میگوید شما باید بدهیهای خودت را به سازمان تأمین اجتماعی بدهید، سازمان تأمین اجتماعی برای چه کسی است، کارگرها، بازنشستگان کارگرها، میشود این را ۵۰۰ همت از دولت بستانکار باشند، به آنها ندهد، هم در برنامه ششم دیده ایم و هم در برنامه هفتم دیده ایم و هم در قانون بالادستی وجود دارد و هم محاسبات تعریف شده.
ما با مثلاً ۵۰۰ تایی که بدهکار هستیم، سال آینده ۱۷۰ تای آن را بپرداز، پول هم نداده ایم، هر سال این در بودجه است، کم و زیاد، گفتیم دولت شما به سازمان تأمین اجتماعی برو و امتیاز بده به جای پول، مثلاً بگو امتیاز فلان قسمت نفت را به شما میدهیم به جای پول ات، این پتروشیمی نصف اش برای شما بخاطر بدهی، پول حساب نکرده ایم، دوستان عزیز ما که صحبت کردند گفتند ۴۰۰ تا ۱۷۰ تا این است، این ۱۷۰ تا در بودجه نیست، هیچ سالی هم شورای نگهبان یا دوستان دیگر به این ایراد نگرفته اند، در سقف هم نبوده است هیچ وقت، ۸۷۰ تای آن هیچی، میماند چند، میماند ۲۳۰ تا، ۲۳۰ تا ۹۰ تا برای امنیت کشور است، بنیه دفاعی است، آنجا باید تصمیم جمعی گرفته بشود، یعنی در مجمع تشخیص و مجلس و شورای نگهبان همه، جمع بندی کنند، میخواهند اضافه کنند، کم کنند، هر کاری که میخواهد اتفاق بیفتد، چون ما در مرزهایمان نیروی انتظامی، جوان ۲۰ ساله اش را برده است آنجا، از مرزها دفاع میکند، این سنگر میخواهد، این پاسگاه میخواهد، نیروی انتظامی عزیز ما در آن منطقه مسکن سازمانی میخواهند، جای دیگر میخواهد و الی آخر، من نمیخواهم وارد این فضا بشوم، این ۱۷۰ و این هم ۹۰ میشود ۲۶۰، بعد دولت گفته بود ۱۴۰ تا هم شما به حقوق و اینها اضافه کردیم، رفتیم و حسابرسی کردیم، ۷۰ تا بیشتر نبود، ما گفتیم ۱۰۰ تا، چون یک قسمتی ما به صداوسیما اضافه کردیم، بعضیها فکر کردند ما میخواهیم به حقوق صداوسیما، نه حقوق صداوسیما مثل بقیه کارمندها است، در این مملکتی که دشمنان ما با ۲۷۰ شبکه فارسی زبان و به جمهوری اسلامی حمله میکنند باید تقویت بشود، نه برای حقوق کارمندهایش، برای اینکه فیلم بسازند در برابر هالیوود، فیلم سلمان فارسی بسازند با چند هزار میلیارد تومان هزینه، برای اینها است.
یا بودجه قوه قضاییه اضافه کردند فکر کردند که حقوق قوه قضاییه میخواهد اضافه شود، نه قوه قضاییه باید عداد قضاتش را ببرد بالا ما به مردم کمک کردیم، به آن مردمی کمک کردیم که در صف ایستادند سه سال طول میکشد که پرونده شان را قاضی ببیند خوب چکار بکنند، پس خلاصه ما هیچ سقف بودجه تغییر ندادیم و آن مورد هم هر تصمیم میخواهند امنیت بگیرند ما مشکلی روی این نداریم،ما سقف را اضافه نکردیم و صد تا تعریف کردیم و صد تاش هم براش هزینه، ببینید من زیر بودجه نوشتم، برای شورای محترم نگهبان هم فرستادم صد همت از محل واقعی کردن بودجه عدد تغییر پیدا کرده است.
دیگران این جوری جا میاندازند، ببینید ما با صدا و سیما و یا با وزارت ارشاد چیز خاص نداریم، صدا و سیمای جمهوری اسلامی پولی که اضافه شده است در برنامه مصوب شده است که اگر میخواهید صدا و سیما موفق بشود، باید یک درصد بودجه عمومی بدهیم به صدا و سیما.
این یک درصد ما حساب کردیم، چون درصد نمیخواهیم بگذاریم شده است این رقم، نه برای اضافه کردن حقوق، که اضافه کردن حقوق درست مثل بقیه کارمندهای دیگر است بلکه برای ایجاد محتوا، سریالهای فاخر، مبارزه با این تهاجم فرهنگی که وجود دارد ما فقط به این جا کمک نکردیم، ما بیست و هشت میلیارد تومان از محل بودجه شرکتهای دولتی یک درصد کم کردیم دادیم به مسائل فرهنگی کشور، یعنی بیست و هشت میلیارد تومان هم باید کمک شود به مسائل فرهنگی کشور.
سوال: برسیم به افزایش حقوق کارمندان دولت و بازنشستگان در سال هزار و چهار و سه، پیش بینی تان چطور بوده است و آن پیشنهاد دولت که به صورت پلکانی بود، الان نکته دیگری فرمودید آن افزایش قطعی است توضیح بفرمایید؟
حاجی بابایی: ما دو قسمت داریم، یکی بازنشستگان هستند و یکی شاغلان، ما دو میلیون و ششصد هزار در لشکری مان بازنشسته داریم و بعد در تامین اجتماعی.
بودجه مربوط به بازنشستگان عزیز خود دولت همراهی شد، صحبت شد، خود دولت آورد به مجلس ما هم مصوب کردیم و هیچ اختلاف نظری با دولت یا وزیر وجود ندارد الحمدالله، اما برای سال آینده اقدامی برای بازنشستگان شد و تشکر از این دولت که برای اولین بار این جسارت به خرج داد و این کار را کرد و تشکر از مجلس و نمایندگان عزیز که پای این کار ایستادند و ریل گذاری شد که هیچ وقت دیگر بازنشستگان ما گلایه نکنند و حق هم با بازنشستگان بود.
ما گفتیم نود درصد حقوق شاغلان متناظر خودش، نود درصد نیست صد در صد است، چرا؟ چون شاغل ده درصد کسورات دارد، بازنشسته آن کسورات را ندارد، پس درست مساوی، دریافتی شان یکی میشود، در حکم نود درصد است ولی دریافتیها یکی میشود.
نود درصد نشستیم صحبت کردیم در برنامه مصوب شد، مصوب شد آقا ما واقع مطلب ما با مردم و بازنشستهها باید شفاف حرف بزنیم، حرفی که یک سر سوزن خدای ناکرده ناسالمی درش نباشد.
در این برنامه هفتم بنده پیشنهاد دادم. برای این که هم دولت بتواند انجام بدهد و هم بتوانیم مشکل را حل بکنیم، بازنشستگان از ما، آنها هم همه حال ما را میفهمند، آقا چهل سی سی، سه سال است، ، این به اجماع نیاورد، دوستان رای دادند در کمیسیون، رای آورد و ما حالا چکار کردیم از این به بعد، بعضی موقعها سوال میکنند میگفتند این بیست درصدی که به شاغلان میدهند به ما چی، به شما هم میدهند یعنی حساب که میخواهیم بکنیم، شما چهل درصد میخواهیم نزدیک شوید به حقوق تان، میگوید هر چقدر حقوق برود بالا شما چه میشود، بالا میرود، اما علاوه بر این، ما الان فوق العادههای خاص میدهیم به شاغلان، این هر چقدر بشود، ضربدر نود درصد، ضربدر چهل درصد میشود، به بازنشستهها خود به خود دیگه اضافه خواهد شد.
پس سال آینده، سال بازنشستگان کشوری و لشکری و تامین اجتماعی است، حالا این کار را که انجام دادیم گفتیم خوب بفرما حالا کارگرها چه میشوند، منابع میخواهند،گفتیم آقای دولت شما زحمت بکشید صد و هفتاد همت اموال هر سال بوده است اینها، یک سال نیست، مثلا سال هزار و چهارصد و یک، صد و سی تا بوده است، شما صد و هفتاد بدهیهای سازمان تامین اجتماعی را از محل امتیازات بدهید، پول نه، بدهید آن هم مکلف است رفاهیات کارگران ایجاد بکنند امور رفاهی در چارچوب اصل چهل و چهار قانون اساسی، هم متناسب سازی برای بازنشستگان چی بکنند، اجرا بکنند، چون وزیر محترم آمد در تلویزیون وزیر رفاه، که مجلس مصوب کرده است که ما چهل سی سی را در و نود درصد، البته ما پول نداریم، اگر بدهی مان را دولت ندهد ما نمیتوانیم اجرا بکنیم، خوب ما هم موظف هستیم، حرف وزیر کاملا درست منطقی است ما هم گفتیم این صد و هفتاد تا اموال پول خودت برو بفروش، تقسیم کن، پول در بیار به ما ربطی ندارد ولی شما باید این را مثل شاغلان کشوری و مثل بازنشستگان بپردازید.اما آمدیم سراغ شاغلان، واقع مطلب این است که حقوقهای بالای بیست و پنج میلیون، پنج درصد است.
سوال: مثل نمایندگان مجلس؟
حاجی بابایی: نمایندگان مجلس هم جزو همین است و همین حالت را دارند، بله بیست و پنج درصد است.
سوال: الان نمایندههای مجلس حقوق شان چقدر است؟
حاجی بابایی: آن چه که مصوب شده است حقوق شان، چون در هیئت رئیسه مصوب می شود سی تومان حقوق شان است، یک سری کارهای دفتریشان هست و اینها و کسانی هم که هیئت علمی هستند هیچ کدام شان از مجلس حقوق نمیگیرند.
سوال: آن سی تومان با اضافه کار است فرمودید؟
حاجی بابایی: اضافه کار ندارند نمایندههای مجلس اضافه کار ندارند.
سوال: آقای دکتر برخی پرداختیهای خارج از این فیش چی، مثل سکه، کارت هدیه سایر مسایل این طوری چی هست؟
حاجی بابایی: ما ندیدیم، بنده شش دوره است مجلس هستم، تا حالا از این چیزها نه دیدم و نه دوست دارم که بببینم، شفاف و روشن دارم عرض میکنم
من حتی آن چیزهایی که رسمی هم پرداخت میشود نمیگیرم.
حاجی بابایی: واقعا نمیدانم، یادم اصلا نمیماند، اصلا نمیدانم، آقای مدرس زاده.
سوال: برای روز زن خاطرتان نیست که برای همسر محترم تان چه هدیهای دریافت کردید؟
حاجی بابایی: واقعا خاطرم نمیماند.
سوال: مناسبتهای مختلفی داریم، هیچ کدام خاطرتان نیست، روز دختر، روز جوان، نیمه شعبان که در پیش داریم، پیش بینی نکردید؟
حاجی بابایی: آقای مدرس زاده اینها کار مجلس نیست، اینها کار دولت است.
سوال: آقای دکتر شایعاتی که الان میشنویم، وظیفه داریم که بپرسیم و شما هم شفاف سازی بفرمایید؟
حاجی بابایی: اینها کار دولت است.
سوال: ما حقوق دریافتی نمایندگان مجلس میپرسیم، خود دریافتی نمایندگان مجلس؟
حاجی بابایی: عرض کردم دریافتی نمایندگان مجلس، حقوق را اگر میگویید.مثلا یک بخشداری، اگر میخواهید بگویید خرج این بخشداری چقدر است، آنها دیگر تعریف خودش را دارد، مثلا محافظش است، آقای امیرآبادی آمد توضیح داد، عصری در تلویزیون، من قرار شد مباحث کلی را بگویم.
سوال: ما در مقام دفاع به خاطر این که این شایعات.
حاجی بابایی: میدانم
سوال: این شایعات خیلی سنگینی که این یکی دو روز بر دوش مجلس است.
حاجی بابایی: بلاخره نزدیک انتخابات است.
سوال: حضرتعالی یک شفاف سازی بفرمایید الان.
حاجی بابایی: نزدیک انتخابات مجلس است، هر هجمهای دنیا بتواند وارد بکند که مردم در انتخابات شرکت نکنند، میکنند.اصلا ببخشید مغز آدم سوت میکشد کسی بگوید یک نماینده سیصد تومان حقوق میگیرد، دروغ است.
سوال: خود آن سی تومان چی آقای دکتر، میگویند مادام العمر پرداخت میشود به نماینده؟
حاجی بابایی: اتفاقا این هم نیست دیگر، یک زمانی، این طور بود.
سوال: فکر کنم از دوره قبل منتفی شد؟
حاجی بابایی: احسن نه از دوره قبل، دو – سه دوره قبل، یک بحثی بود، اگر کسی نه برای نمایندگان، برای کل کارکنان دولت بود.اگر کسی مثلا یک جایی مسئول شد، از آن مسئولیت برداشته شد آن قسمت کاهش پیدا نکند، ما در مجلس حذف کردیم، دو – سه دوره قبل حذف کردیم، پس بنابراین آن چه که گفتیم، یک اشکالی ما داریم، این اشکال را باید برطرف کنند. یک موقع هم انجام دادیم شورای محترم نگهبان به دلیل قانون اساسی ایراد گرفت که چرا به نماینده میگویند برو دفتر بگیر، برو کارمند بگیر، برو فلان بگیر. یک ساختمانی در هر استانی، شهرستانی درست کنند بگویند مال نماینده است. دو تا، سه تا هم کارمند داشته باشد، هر کس شد نماینده، برود بنشیند در این ساختمان، وقتی هم تمام شد نماینده بعدی برود. اجاره اش را بدهد.
سوال: آقای دکتر نمایندگان بودجه جداگانه مگر دریافت نمیکنند برای دفتر، دفتر شهرستان و دفتر تهران
حاجی بابایی: همین حقوق را میگویند، جز حقوق میشود این فقط، چیز دیگری وجود ندارد.چیز دیگری وجود ندارد، میدانند مردم چیزی را پنهان نمیکنم هیچ وقت.
سوال: آقای دکتر شما قبل از این که نماینده شریف مردم همدان باشید، خاطرتان هست حتما کجا شاغل بودید؟
حاجی بابایی: من رئیس آموزش و پرورش بودم.
سوال: مسئول دفتر و آبدارچی و راننده در آن زمان بیشتر داشتید یا الان که نماینده مجلس هستید؟
حاجی بابایی: خیلی وضعم بهتر بود، من خودم را عرض میکنم، من خودم راننده هستم، از این جا میروم همدان.
سوال: خاطرتان هست متراژ دفترتان چند متر بود آقای دکتر؟
حاجی بابایی: یک اتاقی داشتم از آن لذت میبردم، الان اتاقی که من دارم دفتر، مردم همدان میآیند، میدانند، خیلی وقتها گله میکنند، من روم نمیشود بشینم در آن. اجاره هست، آن اجاره اش هم همین دردی که مردم میکشند، ما هم میکشیم، هر از گاهی دو برابر، این قدر افزایش پیدا بکند و کارمند هم که میآیند واقعا کمک کنند به ماها، این هم بلاخره باید کمکهایی در حدی که زندگی شان را بتوانند اداره بکنند و مثلا به فرض دارم میگویم، رفت و آمدشان و نمیدانم بلیط هواپیما، بخواهند استانهای گوناگون مثلا مال ما، همدان، خیلی ما با ماشین میرویم و میآییم، اما کسی که میخواهد برود شیراز و برگردد هر هفته یا میخواهد تبریز، اینها باید با هواپیما بروند و برگردند، چون نمیتوانند با ماشین بروند و برگردند.
سوال: خبرنگارهای ما میان مردم رفتند و در جاهای مختلف و شهرهای مختلف، چه استانها یا چه سطح تهران با مردم مصاحبه کردند، موقعی که با مردم مصاحبه کردند به همین بیست و پنج تومان و سی تومان که مردم گفتند، مردم متعجب بودند که مگر میشود یک نماینده با بیست و پنج تومان، سی تومان؟خود حضرتعالی حقوق دی ماه تان چقدر بوده است؟
حاجی بابایی: کجا؟ ببینید من اصلا آن جا حقوق نمیگیرم حقوق من از دانشگاه است.
سوال: از دانشگاه تهران
حاجی بابایی: بله بببیند همه کسانی که هیئت علمی هستند، همه قضات، همه کسانی که یک شغلهایی دارند هیچ کدام از مجلس حقوق نمیگیرند.یعنی یک نفر حاضر نیست از مجلس حقوق بگیرد.
سوال: خوب حقوق دانشگاه چقدر است؟
حاجی بابایی: دانشگاه، شما استاد داشتید، استاد تمام، رشته پایه چند باشید تقسیم خودش را دارد.
سوال: سقف و کف آن حالا خاطرتان نیست، از مربی تا استادیار؟
حاجی بابایی: از شانزده تومان دارد، کسانی به فرض استاد تمام هستند، حضور شما عرض کنم که ما سقف درست کردیم، برای نفت و همه جا هفت برابر حداقل حقوق بیشتر نمیتواند باشد.
سوال: الان حضرتعالی در آموزش و پرورش بودید، از مجلس یا دانشگاه بیشتر دریافتی تان نبود؟
حاجی بابایی: نه.
سوال: از نمایندگان مجلس چی؟
حاجی بابایی: من قبل از این که نماینده مجلس شوم، عضو هیئت علمی شده بودم، قبلش در دانشگاه فرهنگیان هیئت علمی بودم. دکتری و مدارک و مدارجم و هرچه دارم مال قبل از این است که نماینده بشوم.
سوال: حالا اگر یک مدیری بودید در آموزش و پرورش همدان، الان باز این سی تومان حقوق نمایندگی تان بیشتر میگرفتید یا کمتر؟
حاجی بابایی: از این جا، حتما کمتر میگرفتم اگر معلم بودم.
سؤال: مردم تعجب میکنند از حقوق نمایندگان
حاج بابایی: اتفاقاً حرف شما درست است، اولاً یک نکته خیلی مهم است، مردم حق دارند روی نمایندگان حساستر از همه باشند، این حق مردم است.
سؤال: ما در رسانهها حق داریم یا خیر؟
حاج بابایی: حتماً حق دارید، شما جزء مردم هستید.
سؤال: ما مطمئن باشیم از ما گلهای نخواهید داشت؟
حاج بابایی: نه اینکه عرض میکنم اتفاقاً ما برای اینکه توضیح قضائی باشد آقای امیرآبادی آمد قبلاً این موضوع را توضیح بدهد و قرار شد من هم بیایم و بودجه را توضیح بدهم حالا سؤال فرمودید من جواب دادم. واقعیت مطلب این است که مسئولیت اجرایی بودن، وقتی من وزیر آموزش و پرورش بودم، به اجبار باید سه تا محافظ داشته باشم، به اجبار باید راننده داشته باشم، دفتر دارم، هر جای کشور که میروم بلیت هواپیما بگیرم و برگردم.
سؤال: نمایندهها هم به جز محافظ تقریباً همین شرایط را دارند؟
حاج بابایی: همین دیگر،اشتباه این است که برای نماینده مجلس نمیدهد.
سؤال: الان شما فکر میکنید یک آبدارچی یک وزارتخانه، کسی که خدمات وزیر را دارد انجام میدهد و مشخصاً آبدارچی وزیر یک وزارتخانه است، ایشان به نظر شما چقدر حقوق میگیرد؟
حاج بابایی: نمیدانم، ولی یک نکته اشتباهی در حقوق بگیران وجود دارد.
سؤال: خود حضرتعالی زمانی که وزیر آموزش و پرورش بودید، آبدارچی داشتید، اطلاعی نداشتید که چقدر میگرفت؟
حاج بابایی: آن موقع سال ۱۳۹۲ است، الان سال ۱۴۰۲ است.
سؤال: به نسبت حقوق دریافتی میخواهم مقایسه کنم با دریافتی یک نماینده مجلس؟
حاج بابایی: نمیدانم، آبدارچیها و خدماتی ما در آموزش و پرورش وضع شان خیلی بد است یعنی حداقل حقوق ۷ و ۹۰۰ و ۸ و ۹۰۰ را میگیرند که امسال با این پیگیریهایی که کرده ایم بتوانیم این را حداقل به ۱۲ برسانیم و این کار انجام بپذیرد. ولی یک نکته مهم است و من همیشه هم جزء منتقدین این قضیه هستم، ما هرچقدر از پایین میآییم بالاتر، مثلاً به فرض یک جایی یک آبدارچی یک وزارتخانه از آبدارچی مدیرکل بیشتر میگیرد، این اشکال وارد است، شاید بعضیها بالاخره گیرهای خاص خودش را دارد که باید من، وقتی که آقای رئیسی بعنوان رئیس جمهور انتخاب شدند، در شورای عالی هماهنگی اقتصادی اولین عرضی که به ایشان داشتم و ایشان هم به شدت تمایل به این کار دارند، میگوید این نظام هماهنگ است، پرداخت به بن بست رسیده است، ما الان در مجلس چه کار کرده ایم، میتوانیم برویم وارد حقوقها بشویم در وزارتخانه هر کس چقدر میگیرد، اصلاً نماینده ۲۰ سال بنشیند نمیتواند این را بررسی کند. ما فقط یک کار کرده ایم، آقا وضع کارمند جماعت خوب نیست به هر کدام یکی سه هزار امتیاز اضافه کنیم، ۱۸ درصد را ۲۰ درصد کنیم.
سؤال: میزان ساعت کار نمایندگان مجلس الان چقدر است؟ در روز و در هفته و در ماه؟
حاج بابایی: خودم را میخواهید بگویم، خود من تاریک است میروم مجلس و تاریک است برمی گردم، گاهی وقتها طولانی میشود و در همان کمیسیون میخوابم، این در ۸۰ درصد مواقع است، بله ممکن است ما در یک دوره ای، در یک جایی نماینده هم داشته باشیم که شاید کمترین حضور را داشته باشد.
سؤال: الان شما چند روز در ماه مجلس تشریف دارید؟
حاج بابایی: اصلاً این بیان اشتباه است، من هر روز من اگر تهران باشم، از شنبه صبح تا چهارشنبه شب مجلس هستم. پنج شنبهها تعطیل است و راهمان نمیدهند ولی گاهی وقتها میرویم، پنج شنبهها جلسه میگذاریم، حوزه انتخابی من باشم فرق نمیکند ساعت ۶ و نیم شروع میکنم تا ۱۲ شب.
سؤال: موضوع حساب واحد خزانه یکی از موضوعات مهم است، بفرمایید در بودجه ۱۴۰۳ چه احکامی برای آن وجود دارد؟
حاج بابایی: همه احکام نیاز ندارد، قانون دائمی است. ما کمیته امداد هم دیدیم آورده بودیم گیر داده بودند بالاخره مشکل دارد، گفتند به کمیته امداد هم بخواهیم پول بدهیم به حساب واحدش واریز شود، این را ایراد گرفتند گفتند اساسنامه اش فلان، ولی مجلس اصرار کرد بر این قضیه. اعتقاد ما بر این است، همه کسانی که میخواهند از دولت پول دریافت کنند، باید با فیش مستقیماً به حساب شان واریز شود، این فیش هم قابل دسترسی باشد، شفاف، قابل دسترسی؛ بنابراین اینجا کاملاً حق با همه کسانی است که نقد میکنند، باید شفافیت وجود داشته باشد، شفافیت اینجا میدهند نه شفافیت در رابطه با مسائلی که اصلاً خیلی هم چیز خاصی ندارد، شواهد اینها است، شواهد این است که نمایندگان مجلس، مسئول در این نظام جمهوری اسلامی چگونه زندگی میکند، با مردم چه فرقی دارد، ماشین اش چه است، زندگی اش چه است، بچه هایش چه کار میکنند، خانواده اش چه کار میکنند، اینها باید شفاف شود.
سؤال: این حساب واحد خزانه چقدر کمک میکند برای کاهش استقراض از بانک مرکزی؟
حاج بابایی: اصلاً یک نمونه از خارج از این میگویم، حق مردم، ما بعضی از جاها داشته ایم، وقتی تفریق بودجه میآید ما مثلاً هزار میلیارد تومان داده ایم به اینها، حقوق اینها را بدهید، اضافه کاری هایشان را هم بدهید، بعد متأسفانه دیدیم شش ماه دیر داده اند، گفتیم چرا شش ماه دیر داده اید، میبینیم پول را در حساب بانک گذاشته است و سود آن را میگیرد، نه برای خودش، برای جایی که کار میکند. آقا این حق مردم است، این پول را باید شش ماه پیش میدادید به کارمند، کارمند میرفت مثلاً یک کت و شلوار میخرید برای خودش بعد که میخواهد ۴ ماه دیگر بخرد، نرخ آن گرانتر شده است. وقتی که ما حساب واحد و به مصرف کننده نهایی واریز میکنیم، تمام این واسطههایی که سبیل هایشان چرب میشود، همه اینها از بین میرود.
سؤال: الان کامل دارد این اتفاق میافتد، الان فرض کنید همین تأمین اجتماعی قرار است بپیوندند، آیا کامل این اتفاق افتاده است یا خیر؟
حاج بابایی: کامل نیست، لیست آن را داریم الان اینجا ندارم، خوب انجام داده اند، این فشارهای شما باید انجام شود، من هر دفعه آمده ام این را شما گفته اید و خوب کاری کرده اید. همیشه باید بگوییم، الان حتی رفته ایم سراغ کمیته امداد و بهزیستی.
سؤال: الان کمیته امداد و بهزیستی الان خیلی از شرکتهای نفتی هستند که الان همچنان باید بپیوندند و این رسوب منابع جلوگیری شود برسد به دست ذینفع نهایی.
حاج بابایی: یکی از کارهای مهمی که ما در این بودجه شروع کرده ایم، ولی هنوز راضی نیستیم، شفافیت است، شفافیت درآمدهای نفتی است، یکی از پرچالشترین مباحثی که در این بودجه داشته ایم این بود که ما تمام حسابهای ارزی مان، هر آنچه نفت به فروش میرود، این بیاید در حساب خزانه بر اصل ۵۳ قانون اساسی واریز شود.
گاهی وقتها صدای ما برای همین چیزها است که باید در جلسه داد و فریاد بزنیم مثل اینجا نیست. ما اولین بار است آورده ایم که حساب ذخیره باید سیاهههای آن حداقل بیاید در خزانه، رسوب کند، واریز سیاستها همه با بانک مرکزی است، اما بالاخره خزانه داری یک ریال درآمد کشور باید به خزانه برود، من به عنوان رئیس کمیسیون برنامه و بودجه باید بفهمم چقدر نفت فروخته ایم، کجا خرج کرده ایم، کجا نفع کرده ایم، کجا است.
سؤال: قرار بود تا پایان امسال، نهایتاً این اتفاق بیفتد و همه این حسابها بنشینند، الان برخورد نظارتی و قانونی با این تخلفات چه است؟
حاج بابایی: بعضی از چیزها یک مقدار سخت است، یکی همین است، من سه سال یک بار یادتان میآید، یک بار یک چشمه اش را من روشن کرده ام، یادتان میآید هدفمندی یارانه ها؟
سؤال: بله تبصره ۱۴.
حاج بابایی: مسئول عزیزی که آن وقت رئیس سازمان برنامه و بودجه با هم بحث مان شد، من میگفتم ۸۷ تا است ایشان میگفتند ۳۱ تا است. بالاخره اثبات شد ۸۷ تا درست است، میدانید برای سال آینده چقدر است، هزار همت است، یعنی همه ۴۰۰ تومان و ۳۰۰ تومانها و کمیته امداد و بهزیستی و ۲۰۰ میلیارد همت یارانه نان و دارو همه اش از این محل پرداخت میشود. یعنی یک بودجه است برای خودش اصلاً، شفافیت را شروع کرده ایم، چند تا شفافیت را من اینجا بگویم.
سؤال: گام اول شفافیت همین تسهیلات کلانی است که بانکها دراختیار دارند و متأسفانه هم شفاف نیست و هم مشخص نیست که کجا میرود؟
حاج بابایی: گاهی وقتها شفافیتها را هم سیاسی میکنند. ببینید یک گزارش داده ام بیرون، نمایندهها چند نفرشان در صحن مجلس چند روز بوده اند، نبوده اند، به یکی گفتم ببخشید در صحن مجلس من که رییس کمیسیون برنامه و بودجه هستم و رئیس کمیسیون تلفیق هستم، وقتی میشوم رئیس کمیسیون تلفیق دو ماه اصلاً در صحن مجلس نمیآیم، باید بنشینم در کمیسیون، من عضو شورای عالی هماهنگی اقتصادی هستم، من ده جا از طرف مجلس مأموریت دارم، اصلاً من نمیتوانم بیایم همه اش در صحن، میخواهم بگویم سیاسی اش میکنند.
سؤال: بیاییم در تسهیلات کلان بانکها که دراختیار دارند، الان جزئیات آن مصوب شده است، مقام معظم رهبری فرموده اند، بانکها از بنگاه داری کنار بیایند، از تصدی گری بیایند بیرون و به کار خودشان بپردازند.
حاج بابایی: نه فقط آنها، همه. رهبر عزیز انقلاب اخیراً وزیر محترم نفت، ایشان فرمودند میدانید که ما برای اولین بار در برنامه هفتم مصوب کرده ایم حتی اکتشافات نفت، صنایع بالادستی نفت را بدهیم به بخش خصوصی، اینها آمده بودند میدادند باز به خصوصی، به غیر دولتی، آقا فرمودند ببخشید که شما فرمودند که خصوصی نیست که، باید بدهید به مردم، تا زمانی که بانکها دست از دلالی برندارند، دولت دست از تصدی گری برندارد.
سؤال: چرا مجلس یقه اینها را نمیگیرد؟
حاج بابایی: داریم میگیریم، یقه شان را ولی دست برنمی دارند، منظور دولت خاص نیست، فشاری که ما روی این قسمت داریم.
سؤال: نه بانکها باید همه ادوار و همه دولتها این حاشیهها را داشته اند.
حاج بابایی: این یک کار است که تمام رسانهها باید به میدان بیایند، شما هم خیلی به میدان نمیآیید. ببینید واقعاً شما، من، من نماینده، شمای خبرنگار، آن مسئول، مردم عادی، اینقدر باید فشار وارد کنیم تا اقتصاد کاملاً از دست دولت و بانکها و همه برود بانک فقط بشود وسیله، پول مردم را بگیرد، بدهد به مردم سرمایه گذاری کنند.
سؤال: یک قسط عقب میافتد ده بار زنگ میخورد به خودشان و ضامن شان.
حاج بابایی: صداوسیما قابل قدردانی است، عرض من این است که باید خیلی شدت و حدّت بالا ببرید اما ما را زیر سؤال ببرید که چرا تندتر کار نمیکنید. ببینید ما واقعاً رفتیم روی خط گفتیم شفافیت چه است، یک قسمت عمده اش الان این است، شما نفت را رفتیم شفافیت نفت برود، این خیلی کار سختی است، من یک روز چهار ساعت وزیر نفت، رئیس سازمان برنامه و بودجه، مسئولان وزارت اقتصاد دارایی، رئیس بانک مرکزی، جلسه صبحانه کاری چند ساعته گذاشته ایم فقط بحث شدید و خیلی هم چالشی روی اینکه پول باید برود داخل خزانه، پول ریال میرود، دلار هم، نفت هر جای دنیا به فروش رفت، عکس پول باید بیفتد در خزانه داری کل تا بفهمیم چه خبر است، حالا یک زمانی ممکن است شش ماه هم دیر بیاید، اشکال ندارد، سیاستهای ما را اعمال کنید، اشکال ندارد، اما باید رفت، رفتیم امسال گفتیم ما باید شفافیت مالیاتی انجام بدهیم نباید مالیات مردم را افزایش بدهیم، ما برعکس آمدیم گفتیم هر کسی تا ۱۴۴ میلیارد تومان درآمد دارد، خرده فروش ها، مالیات ندهد، اما در عوض آن کاری کردیم که هزار میلیارد تومان تخفیف اش حذف شود.
سؤال: نکته پایانی را بفرمایید.
حاج بابایی: الان دیگر بودجه مشکل خاصی ندارد. انشالله ما همراهی خوب دولت، دولت در رابطه با بودجه و ورودش به بودجه انصافاً ورود خوبی کرده است، یعنی در شفافیت، انقباضی هم نکرد برای اینکه پایه پولی را افزایش ندهد، ما هم هر جا هستیم برای حمایت از دولت داریم دنبال میکنیم که انشاالله بتوانند نقش کلیدی خودشان را ایفا کنند. یک نکته، یک کلمه، خیلی پیگیری میکنند از شما هم، ما واقعاً در ورزش یک کار مهم انجام داده ایم، ما حدود ۱۹ هزار میلیارد تومان برای ورزش آموزش و پرورش و وزارت ورزش گذاشته ایم از محل مالیات بر ارزش افزوده، برای اولین بار.
سؤال: شما برای افزایش حقوق بازنشستگان هم یک درصد به مالیات بر ارزش افزوده اضافه کردید.
حاج بابایی: ما نکرده ایم. اینجوری که میگویند یک مقداری منت میگذارند بر سر بازنشسته ها، نه، دولت یک مالیاتی وضع میکند، مجلس مصوب میکند آن مالیات را، حالا از محل این مالیات، به بازنشستهها حقوق میدهند. برای اولین بار ۶ هزار میلیارد تومان گذاشته شد، چون ما یک حکم آورده بودیم، برق و آب مدارس را تا سقف الگو رایگان کنید، به حق به ما گفتند این سیستم را به هم میریزد، یک ردیف برای آن بگذارید، مجمع گفتند، ما ۶ هزار میلیارد تومان برای اولین بار سال آینده گذاشتیم که پول برق و آب و گاز را در سطح الگو دولت بپردازد.
خبرنگار: ملیحه سالم
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید