رقابت ۷ نامزد زن در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم/ آیا سهم کرسی زنان افزایش مییابد؟
گروه: تیتر یک , تیکرخبر , اخبار , سیاسی | کد خبر: 6103 | ۲۰ فروردین ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۰
از بین ۹۰ نامزد برای کسب ۴۵ کرسی در مجلس دوازدهم، شاهد حضور ۷ کاندیدای زن از استان تهران هستیم؛ باید دید در دور دوم چه تعداد از زنان به مجلس راه مییابند؟
به گزارش پایگاه خبری نماینده گراف، حضور فعال بانوان ایرانی در عرصههای مختلف جامعه همواره یکی از نکات قابل توجه و افتخارآفرین کشورمان بوده است، نقش مؤثری که در فرایند مبارزات و پیروزی انقلاب اسلامی و سپس در سالهای جنگ تحمیلی و پس از آن در عرصههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، علمی و ورزشی غیرقابل انکار بوده است. حضور زنان در عرصه فعالیتهای سیاسی همواره به عنوان یکی از عناصر پر اهمیت مشارکت آنان در سازندگی کشور مورد توجه فعالان اجتماعی بوده و با توجه به این مسئله مجلس شورای اسلامی نیز به عنوان اصلیترین نهاد نظارتی و تقنینی، از این قاعده مستثنی نیست.
بررسیها نشان میدهد از ابتدای انقلاب تاکنون، در یک سیر صعودی، شاهد حضور بانوان در این قوه بودهایم، اگرچه باید در نظر داشت که میزان حضور بانوان در کرسیهای خانه ملت در بیشترین حد خود نهایتاً تا ۱۷ نفر در یک دوره (مجلس دهم) رسیده است که تنها ۶ درصد از کرسیهای مجلس را شامل میشود و این عدد نشان میدهد که همچنان نیازمند تلاشهای بیشتری برای حضور زنان شایسته و توانمند در مجلس شورای اسلامی هستیم. علاوه بر این حضور زنان در هیئترئیسه مجلس اول تا نهم فقط یکبار اتفاق افتاده است، تا مجلس پنجم به دلیل پایینبودن تعداد آنان در مجلس، هیچگونه نماینده زنی در هیئترئیسه مجلس حضور نداشت، اما برای اولینبار، سهیلا جلودارزاده (نماینده دوره پنجم، ششم و هفتم مجلس شورای اسلامی) منشی هیئترئیسه مجلس ششم شد که در هر چهار اجلاسیه این دوره از مجلس حضور داشت.
با اعلام نتایج نهایی شمارش آرای دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در ۲۰۸ حوزه انتخابیه در اسفندماه سال گذشته از بین ۲۴۵ نامزد راه یافته به مجلس دوازدهم ۱۱ زن توانستهاند آرای لازم را برای حضور در بهارستان کسب کنند که این منتخب زنان از ۹ استان و ۱۱ حوزه انتخابیه هستند.
البته از این ۱۱ منتخب زن راه یافته به خانه ملت در مجلس دوازدهم ، برای اولین بار از استان تهران و حوزه انتخابیه زرتشتیان یک زن راهی بهارستان شد و با احتساب مجلس دوازدهم استانهای مازندران و هرمزگان هم برای نخستین بار از حوزه انتخابیه (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجی آباد و خمیر) و (ساری و میاندورود) زنان در مجلس آینده صاحب کرسی شدند.
از بین ۱۱ منتخب زن راه یافته به بهارستان دوازدهم، سارا فلاحی از ایلام حوزه انتخابیه (ایوان، چرداول، مهران، ملکشاهی، سیروان، هلیلان وچوار)، فاطمه محمد بیگی از حوزه انتخابیه (آبیک و البرز)، فاطمه مقصودی از حوزه انتخابیه (بروجرد) و الهام آزاد از حوزه (نایین و خور و بیابانک) از نمایندگان فعلی مجلس یازدهم هستند که بار دیگر به خانه ملت راه یافتند. زهرا سعیدی نمایند مجلس دهم این بار هم از حوزه انتخابیه مبارکه اصفهان راهی مجلس دوازدهم می شود.
۶ منتخب زن نیز از چهرههای جدید و تازه نفس پارلمان محسوب میشوند. «زهرا خدادی» و «مریم عبداللهی» به ترتیب از حوزه انتخابیه ملکان و میانه از استان آذربایجان شرقی، «شهین جهانگیری» از حوزه انتخابیه ارومیه استان آذربایجان غربی، «عالیه زمانی کیاسری» از حوزه انتخابیه ساری و میاندورود از استان مازندران، «فاطمه جراره» از حوزه انتخابیه (بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجی آباد و خمیر) و «بهشید برخوردار» نخستین منتخب زن از اقلیتهای دینی و مذهبی در مجلس دوازدهم شناخته میشوند.
در مرحله دوم انتخابات هم فقط هفت نامزد زن از حوزه انتخابیه تهران با یکدیگر رقابت میکنند که عبارتند از: سمیه رفیعی، زینب قیصری و ریحانه اخلاقی (فهرست امناء)، زهره السادات لاجوردی (فهرست شورای ائتلاف) زهره طیب زاده نوری (فهرست شورای ائتلاف)، سمیه گلپور چمرکوهی (فهرست شورای وحدت) و فاطمه قاسم پور (فهرست شورای ائتلاف) با این حال در ۲۱ اردیبهشت ماه مشخص میشود که آیا سهم کرسی زنان در مجلس آینده افزایش پیدا میکند؟
تاکنون در ۱۱ دوره مجلس شورای اسلامی، ۷۸ زن موفق به کسب ۱۱۱ کرسی در دورههای مختلف شدهاند و حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس با داشتن ۵۷ کرسی زن در دورههای مختلف مجلس، رکورددار حضور زنان است. در واقع تهران در سه دوره نخست مجلس یکه تاز حضور بانوان در مجلس بود و از دوره چهارم نمایندگان زن از حوزههای انتخابیه دیگر نیز راهی خانه ملت شدند، در عین حال حوزه انتخابیه تهران در دوره های دهم با کسب ۸ کرسی بیشترین سهم را داشت و سپس در مجلس پنجم ۷ کرسی و مجلس ششم و هفتم در هر دوره ۶ کرسی و در مجلس یازدهم هم چهار کرسی در اختیار بانوان قرار گرفته بود.
نگاهی گذرا به جهتگیری سیاسی زنان نماینده مجلس نشان میدهد در دوره پنجم، ششم و دهم مجلس شورای اسلامی، اکثریت زنان نماینده متعلق به جریان اصلاحطلب و در دوره هفتم، هشتم، نهم و یازدهم اکثریت متعلق به جریان اصولگرا بودهاند. سهم نمایندگان دیگر احزاب، همچنین نمایندگان مستقل در تمام ادوار مجلس بسیار ناچیز بوده که این سهم در دوره یازدهم در بیشترین تعداد، پنج نفر از نمایندگان مستقل را به خود اختصاص دادهاست. علاوه بر این بررسیها نشان میدهد با وجود تعداد اندک نمایندگان زن در چهار دهه، آنان توانستهاند به تعداد یک نفر تجربه عضویت در همه کمیسیونها را ثبت کنند و بالاترین نرخ حضور آنان در کمیسیون بهداشت و درمان، فرهنگی، اجتماعی و آموزش و تحقیقات بوده است. در مقابل حضور زنان در کمیسیونهای انرژی، صنایع، برنامه و بودجه و عمران بسیار کمرنگ بوده است.
نکته جالب توجه این آمارها شیب صعودی حضور زنان در کرسیهای نمایندگی مجلس است، اما بیشترین تعداد حضور در مجلس دهم با تعداد ۱۷ نماینده و کاهش آن به ۱۱ نماینده در مجلس دوازدهم (بدون در نظر گرفتن راه یافتگان احتمالی در دور دوم انتخابات) نشان میدهد که برای توزیع عادلانه کرسیهای نمایندگی و حضور مؤثرتر نمایندگان زن در عرصه قانونگذاری و نظارت نیازمند تلاش بیشتری هستیم.
انتهای پیام/
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید