بررسی یک عبرت تاریخی/ اعتماد به آمریکا به زیان مُرسی و حسنیمبارک تمام شد
گروه: تیتر یک , تیکرخبر , اخبار , سیاسی , پیشنهاد ویژه | کد خبر: 17255 | ۲۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۸:۰۰
تاریخ نشان میدهد که آمریکاییها هیچگاه به وعدههای خود عمل نکرده و هرگاه رهبر کشوری و علیالخصوص روسایجمهور کشورهای مسلمان سعی در نزدیکی با غرب و آمریکا داشتهاند، دیر یا زود امنیت داخلی و نظام سیاسی کشورشان از هم پاشیده است.
به گزارش پایگاه خبری نماینده گراف، مواردی مانند وسعت جمعیت، کانال سوئز، همسایگی با فلسطین و قرار گرفتن در نقطهی اتصال آسیا و آفریقا، سبب شده است که مصر دارای جایگاه ویژهی ژئوپولیتیکی شود و لذا همواره در نیمقرن اخیر، مورد توجه قرار گرفته است.
این کشور در سال 1979 قرارداد کمپ دیوید را امضا کرد و از آن زمان تحت حمایتهای آمریکا قرار گرفت. ابتدا انور سادات و پس از او مبارک، وظیفهی حفاظت از امنیت رژیم صهیونیستی را برعهده گرفتند. بر این اساس، آمریکا سالانه 1.3 بیلیون دلار کمک بلاعوض به مصر پرداخت میکرد و تجهیز نیروهای مسلح مصر را نیز برعهده داشت.
با وجود همه روابط متواضعانه حسنی مبارک دیکتاتور سابق مصر با آمریکا (و یا بهتر است بگوییم خوشخدمتیهایش به این کشور)، اما در نهایت و با شدت گرفتن اعتراضات در مصر، همهی حمایتهای آمریکا از وی پایان یافت. آمریکا بهخوبی درک کرده بود که سقوط مبارک قطعی است و لذا با تنها گذاشتن یکی از مهمترین متحدین خود، تلاش نمود خود را در کنار مردم نشان دهد و اعتراضات مردمی را مدیریت نماید.
از سوی دیگر، با وجود کمکهای آمریکا به مصر، اما مردم این کشور هیچگاه نفعی از آن نبردند. در سالهای آخر زمامداری حسنی مبارک، اقتصاد این کشور بیش از پیش رو به وخامت نهاد؛ بهطوریکه بیکاری به 20 درصد رسید و در سال 2010 میزان درآمد ماهیانهی هر مصری به 2950 پوند مصری رسید که این به معنای از میان رفتن قشر متوسط جامعه و پیوستن آنها به قشر فقیر بود که از دلایل آن میتوان به گسترش فساد در کشور و خصوصیسازیهای سازمانیافته اشاره کرد.
نتیجه وابستگی مصر به آمریکا، آن شد که فهمی هویدی، نویسندهی مشهور مصری، با اشاره به پیشرفتهای ایران که در شرایط تحریم به دست آمده است، میگوید: «ایران و مصر در سال 1978م. مانند هم بودند، اما حالا ایران ماهواره به فضا پرتاب میکند و مصر همچنان در 32 سال قبل درجا میزند.»
پس از سرنگونی مبارک و تشکیل دولت مرسی، تلاش وی نیز برای نزدیکی به آمریکا در راستای کاسته نشدن از میزان کمکهای اقتصادی این کشور به مصر و ارتش آن بود تا بهنوعی سیاستهای مبارک در این زمینه تداوم یابد. نتیجه آن شد که آمریکاییها به یار جدید خود در منطقه نیز پشت کردند و با کودتایی نظامی، رئیسجمهور منتخب به زندان افتاد و بار دیگر نظامیان بر امور مسلط شدند.
مردم مصر انقلاب کردند و به خاطر رسیدن به آزادی یک دولت دموکراتیک غیرنظامی را تشکیل دادند اما طولی نکشید که این رویا به واسطه نزدیکی رئیس جمهور این کشور به آمریکا نابود شد و کشور دوباره اسیر باتلاق حکومت نظامیان بر مردم شد مرسی تلاش کرد تا با نزدیکی به آمریکا بتواند کماکان از حمایت های اقتصادی آنان به مصر و ارتش آن، برخوردار باشد و همین موضوع سبب شد تا آمریکا بخاطر منافع خود بار دیگر به رفیق خود پشت کند و در نهایت رییسجمهور منتخب به زندان افتاد و دوباره نظامیان اوضاع را در دست گرفتند.
انقلاب مردمی مصر رویای چندین ساله مردم این کشور برای رسیدن به آزادی و تشکیل دولت دموکراتیک غیرنظامی را به واقعیت تبدیل کرد. رییسجمهوری با رای مردم انتخاب شد و دولت شکل گرفت. با این حال این رویای تحقق یافته، با تلاش مرسی برای نزدیکی به آمریکا به رویای ناتمام مردم مصر تبدیل شد و کشور دوباره در باتلاق حکومت نظامیان بر مردم و کودتا فرو رفت.
تلاش مرسی برای نزدیکی به آمریکا در راستای کاستهنشدن از میزان کمکهای اقتصادی این کشور به مصر و ارتش آن، باعث شد آمریکاییها به یار جدید خود در منطقه نیز پشت کرده و در حالیکه هیلاری کلینتون در سفر به مصر گفته بود برای تشکیل دولت دموکراتیک تمام تلاش خود را به کار میبندد، چند ماه بعد با کودتایی نظامی، رییسجمهور منتخب به زندان افتاد و دوباره نظامیان اوضاع را در دست گرفتند.
مسئله مصر نیز به خوبی بیانگر در صدر قرار داشتن منافع آمریکاییها بر سایر مسایل را نشان داد زیرا رژیمصهیونیستی به شدت از روی کار آمدن دولتی بر آمده از حزب اخوان المسلمین در هراس بود و این کار آمریکا و حمایت از کودتای نظامی در مصر، برای تامین منافع این رژیم در منطقه صورت گرفت.
تجربه نشان میدهد که عقبنشینی و سازش در برابر دشمن نهتنها به سود کشورها نبوده، بلکه دشمن را برای پیشروی بیشتر تشویق کرده است. تجربه تاریخی ثابت کرده که کشورهای غربی به ویژه آمریکا قابلاعتماد نیستند و بارها این موضوع را در برخورد با دیگر ملتها و همسایگان خود نشان دادهاند.
انتهای پیام/
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید