مجلس شورای اسلامی در روزهای اخیر و آتی درگیر بررسی و تصویب بودجه سال ۱۴۰۴ هستند. برخی از قسمتهای این بودجه مثل سالهای گذشته، مورد بحث قرار گرفته است و لازم است که برخی موضوعات تشریح و روشن شود؛ در همین راستا مهرداد لاهوتی عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که امکان افزایش قیمت بنزین در سال آینده وجود دارد؟ میگوید: افزایش قیمت بنزین دست خود دولت است. براساس قانون هدفمند کردن یارانهها دولت این اختیار را دارد که قیمت سوخت را تا ۹۰ درصد قیمت فوب خلیج فارس افزایش بدهد.
وی افزود: اما نکتهای که وجود دارد این است که دولت باید در این زمینه موضع خود را مشخص کند تا مجلس هم بتواند کمک کند. اما تا الان موضع دولت این است که میخواهم سال آینده را از محل بهینه کردن و صرفهجویی مدیریت کنیم و قصد افزایش قیمت بنزین را نداریم.
لاهوتی بیان کرد: خود دولت عنوان کرده است که تا به اینجای کار قصد افزایش دادن قیمت بنزین را ندارم. اما تصور من این است که تغییراتی در زمینه افزایش قیمت بنزین وجود داشته باشد. البته بررسی بودجه به اتمام نرسیده است و نمیتوانیم اظهار نظر قطعی داشته باشیم. ولی ظاهر قضیه این است که تغییراتی اتفاق خواهد افتاد.
این نماینده مجلس در پاسخ به این سوال که دولت در لایحه بودجه سال آینده اعلام کرده که قصد افزایش قیمت بنزین را دارد؟ گفت: دولت در لایحه بودجه عنوان نمیکند که من قصد دارم قیمت بنزین را افزایش بدهم؛ تنها میزان واردات آن را اعلام میکند و در واقع برای واردات میزانی که نیاز دارد، از ما اجازه میگیرد. چیزی که مورد بحث قرار گرفته این است که دولت از عددی که برای سال جاری اختصاص داده شده بود، حدود ۸۰۰ میلیون دلار کم کرده است. برای ما سوال پیش آمده است که آیا قصد کاهش مصرف را دارد یا میخواهد قیمت بنزین را افزایش دهد؟
وی ادامه داد: این نقل قول خود دولت است که اعلام کرده قصد دارد با افزایش میزان تولید و کاهش مصرف، این شرایط را مدیریت کند. اما تصور من این است که ممکن است تغییراتی در قیمت صورت بگیرد. اما ظاهر قضیه ۶۵ هزار میلیارد تومان در سال آینده نشان میدهد که باید تغییراتی صورت بگیرد.
عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که با توجه به شرایط فعلی کشور، این افزایش قیمت بنزین را بهصلاح میدانید؟ نیز گفت: اگر شرایط اقتصادی مناسب بود، چه اشکالی داشت که قیمت واقعی میشد؟ اما من به عنوان نماینده مردم که شرایط را میبینم و با توجه به افزایش ۳۰ درصدی مالیات و استقراضهایی که صورت میگیرد، این افزایش قیمت را بهصلاح نمیدانم. ضمن اینکه خود دولت گفته است که من سال آینده میخواهم تورم را روی ۳۰ درصد نگه دارم. معنی آن این است که ممکن است عدد بالاتری هم اتفاق بیفتد. تازه اگر دولت شرایط سال آینده را مدیریت کند و تورم را روی ۳۰ درصد نگه دارد، من بازهم افزایش قیمت را بهصلاح نمیدانم.
لاهوتی بیان کرد: در افزایش قیمت بنزین دو نگاه وجود دارد. باید دید که دولت چه بحثی را دنبال میکند؛ اگر واقعا به دنبال این است که با افزایش قیمت بنزین مصرف را کاهش بدهد، این اتفاق غیر ممکن است. در گذشته تجربه داریم که هر زمان قیمت بنزین را افزایش دادیم، مصرف بنزین کاهش پیدا نکرد. پس اگر واقعا نگاه دولت کاهش مصرف باشد، اتفاق نخواهد. اگر هم بخواهد کسری بودجه خود را تأمین کند، کار درستی نیست.
وی ادامه داد: همین الان در بودجه سال آینده پیشبینی شده است که ۲ میلیارد دلار واردات خودرو با تعرفه ۱۰۰درصد داشته باشیممن در کمیسیون تلفیق پیشنهاد دادم که این تعرفه ۱۰۰ درصدی ۲۰ درصد کاهش پیدا کند و تصویب شد. البته باید ببینیم که در نهایت چه اتفاقی خواهد افتاد. اول باید هدف خودمان را از این افزایش واردات مشخص کنیم. اگر هدف ما جبران کمبود خودرو در داخل کشور باشد و بخواهیم با واردات قیمت خودروی داخلی را کنترل کنیم، هدف خوبی است. اگر بخواهیم مردم را لحاظ کنیم، پس باید تعرفه را کاهش دهیم.
لاهوتی تصریح کرد: دولت در این لایحه با واردات ۲ میلیارد دلاری خودرو با تعرفه ۱۰۰ درصدی، ۱۱۰ هزار میلیارد تومان درآمد گمرکی پیشبینی کرده است. بنزین هم مشابه همین است؛ ما باید هدف مشخص کنیم که اگر برای صرفه جویی است، صرفه جویی اتفاق نخواهد افتاد. اما اگر دولت دنبال تامین کسری بودجه خودش باشد، در این شرایطی که مردم دارند و شرایط اقتصادی مناسبی نیست، این عدد ۳۰ هزار میلیارد تومان ارزش این را ندارد به مردم فشار وارد شود و این افزایش توجیه نخواهد داشت.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید